Leeuwenbergh, Utrecht

te Utrecht

In dienst van Jurriëns Monumenten Onderhoud

4 (Medium)
Opdrachtgever Stichting Vrienden van Leeuwenbergh
Architect Van Hoogevest Architecten, Arnhem
Aannemer Jurriëns Monumenten Onderhoud
Constructeur Constructiebureau De Prouw BV, Bunnik
Directievoerder Van Hoogevest Architecten, Arnhem
Omvang circa m² bvo
Bouwtijd 2007
Bouwsom circa € 900.000,= exclusief BTW

gewerkt aan:

  • Calculatie en aanbesteding, project voorbereiding en begeleiding uitvoering.

Geschiedenis

Het in 1567 gestichte Leeuwenbergh is genoemd naar mevrouw Agnes van Leeuwenbergh die haar gehele vermogen naliet aan armen van dagen. Leeuwenbergh is eerst in gebruik als gasthuis, hoewel het was bedoeld als pesthuis (voor lijders aan de pest). Leeuwenbergh kent echter een rijke en gevarieerde historie en heeft Utrecht gediend in vele hoedanigheden.

 

in 1672 nemen de Fransen de Leeuwenbergh als militair hospitaalin gebruik. In 1844 neemt de Utrechtse Hogeschool de Leeuwenbergh in gebruik als laboratorium van de Faculteit Scheikunde.

in 1930 neemt de Vereniging van Vrijzinnige Hervormden en de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB, kortweg de Leeuwenberghgemeente deze als kerk in gebruik.

17 (Medium)In 2007 wordt de leewenbergh ingericht als concertzaal. Hiervoor is het souterrain verdiept zodat deze stahoogte kreeg, er is vloerverwarming aangebracht en alle klimaat installaties zijn “onzichtbaar” in het gebouw geïntegreerd. Daarnaast is er een nieuwe hoofdingang gemaakt naar het souterrain.

 

81Daarnaast zijn er vele akoestische voorzieningen aangebracht die nodig waren voor het gebruik als dependance voor klassieke concerten van het Vredenburg.