Kasteel de Haar

te Haarzuilens

In dienst van Jurriëns Monumenten Onderhoud

8 (Medium)
Opdrachtgever Stichting Kasteel de Haar
Architect Verlaan en Bouwstra i.s.m. P.D. van Vliet
Aannemer Jurriëns Monumenten Onderhoud/Strukton
Constructeur Constructiebureau De Prouw BV, Bunnik
Directievoerder Verlaan en Bouwstra i.s.m. P.D. van Vliet
Omvang circa m² bvo
Bouwtijd 2001-2011 (gefaseerd uitgevoerd)
Bouwsom circa € 30.000.000,= exclusief BTW

gewerkt aan:

  • Calculatie, projectvoorbereiding, engineering.

 

Bijzonderheden

Het casco van de gebouwen heeft men gefaseerd gerestaureerd. Deze fases zijn door de jaren heen door verschillende aannemers in uitvoering gebracht. Het grootste probleem van het kasteel zat hem in de fundering.

Het kasteel is namelijk van 1892-1912 “herbouwd” op de oorspronkelijke funderings resten uit 1391. De reconstructie is na ontwerp van de Nederlandse architect P.J.H. Cuypers die het kasteel in neogotische stijl omvangrijker liet bouwen. De funderingen waren met andere worden onvoldoende om de bouwmassa te kunnen dragen, daarnaast zijn er in het gebied ook veranderingen in het grondwater niveau aangebracht, zodat er in het begin van de jaren 90 enorme zettingsscheuren (>30cm!!) in het kasteel zijn ontstaan.

 

haar
Het was noodzakelijk om de funderingen van het gehele kasteel te verbeteren. Door middel van meer dan 500 boorpalen is dit bereikt.

Afbeelding3

Deze zijn door Structon aangebracht, maar voordat deze de palen kon aanbrengen, moesten alle monumentale vloeren van het souterrain worden genummerd, ingetekend uitgenomen en worden opgeslagen voor herplaatsing.

82

Daarnaast moesten ook vele overige monumentale onderdelen worden beschermd. Voor deze rigoureuze constructieve werkzaamheden. Als deze markering, demontage en opslag werkzaamheden en herplaatsing  van de monumentale onderdelen zijn uitgevoerd door Jurriëns Monumenten Onderhoud.