Ruïne van Brederode

te Santpoort

Opdrachtgever Rijksgebouwendienst
Architect Rothuizen Erfgoed
Aannemer Burgy Bouwbedrijf bv
Constructeur
Directievoerder Vlaming Erfgoed/ Rothuizen Erfgoed
Soortwerk Consolidatie
Bouwtijd 2014
gewerkt aan:
  • Bouwkundige opname,  consolidatieplan, bestekken, tekeningen,begrotingen, aanbesteding, begeleiding, toezicht en directievoering

Beschrijving: 

Met de Ruïne van Brederode worden de resten aangeduid van Kasteel Brederode bij Santpoort-Zuid. Het kasteel is in de tweede helft van de 13de eeuw gesticht door Willem I van Brederode (1215?–1285). Deze stamt af van de heren van Teylingen, die verwant waren aan de graven van Holland. Het kasteel vormde onderdeel van de hoge heerlijkheid Brederode, waarmee de heren van Brederode in de 13e eeuw door de graaf van Holland waren beleend.

Door het gebruik van speciale technieken zal het monument beter bestand zijn tegen de invloeden van het klimaat. Deze ingrepen zullen echter geen (of nauwelijks) invloed hebben op de huidige verschijningsvorm van de ruïne.

Voorafgaand aan deze consolidatie-werkzaamheden heeft er uitgebreid technisch en wetenschappelijk onderzoek plaatsgevonden, waarbij onder meer een onderzoeksbureau gelieerd aan de technische universiteit Delft betrokken is.